Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Георги Георгиев извади кръста от водите на Арда

Двадесет и пет годишният Георги Георгиев тази година извади кръста на Богоявление от водите на река Арда в Кърджали. Близо 30 мъже и младежи на възраст над 14 години скочиха в надпревара за кръста, който за поредна година бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай, пристигнал специално за празника в града.

„За мен е голяма радост. Чувствам се благословен. Да сте здрави всички християни, всички хора, които сме на този свят. Бъдете здрави и благословени – Амин!“, каза минути, след като излезе от реката, Георги. Той подчерта, че Богоявленският кръст за втора поредна година влиза в семейството му, след като миналата го извади брат му Петър. Освен че пожела здраве, Георги отбеляза: „Понякога нещата са точно пред нас и ние ги изтърваме, докато бързаме. Просто трябва за момент да спрем, да се огледаме. Кръстът изплува от водата точно пред мен, докато беше суматоха. Миналата година се случи абсолютно същото. Брат ми взе кръста по същия начин. Просто изчака, имаше търпението. Затова бъдете търпеливи, вярвайте в себе си и не бързайте. Всичко се случва в точния момент, крачка по крачка“.

За поредна година за децата на Кърджали Богоявленският кръст бе хвърлен и в специално поставен топъл басейн в манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“. Пръв до него сред 40 записали се за ритуала деца достигна 13-годишният Андрей Стоянов. Ученикът от СУ „Отец Паисий“ скача за първи път и си пожела много здраве и късмет.

Ритуалът по хвърляне на кръста на Богоявление в Кърджали бе предшестван от освещаване на бойните знамена на Българската армия от митрополит Николай, който подчерта значението на знамето като държавен символ и като символ на воинската чест.

„Символът, знамето на мира, знамето на християнската непобедимост е Светият животворящ кръст. Българският воин никога не е бил, не е и няма да бъде атеист или безбожник. Не е възможно човек, който не вярва във вечността, да посвети себе си на вечна слава. Българският воин е христолюбив воин. Той знае и съзнава, че служи на Княза на мира. Той е чувал и е възприел със сърцето си божиите слова: Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове божии. Българският воин знае каква отговорност е да бди над мира и териториалната цялост на отечеството, но също така да бди и пази честта на бойното знаме. И понеже българският воин е вярващ, не е атеист, той съзнава, че не са достатъчни човешките сили. Нужна ни е божествената енергия, благодатта на Светия дух, която изпълва у човека онова, което не му достига и лекува човешките немощи“, каза още митрополитът.

Сред официалните гости на празника бяха областният управител на Кърджали Никола Чанев, кметът Ерол Мюмюн, заместник-кметът Даниел Делчев, Цвета Караянчева – председател на 44-ото Народно събание, генерал-майор Явор Матеев, свещеници от града. Част от празника бе икона на св. Йоан Предтеча с вградени мощи на светеца.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button