Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Изкуственият интелект и бъдещето на пазара на труда в Европа бяха дискутирани в Кърджали

Изкуственият интелект, европейските подходи към него, както и какви са възможностите и предизвикателствата в професиите на бъдещето, бяха дискутирани на форум в Кърджали. Той беше организиран от областната структура на младежкото ДПС и в него като лектори участваха евродепутатът Илхан Кючук, Танер Кабилов и Аспарух Карастоянов.

„Какво означава създаването на изкуствен интелект – нещо повече от създаването на ново съдържание. И тук започват големите въпроси“, каза в експозето си Илхан Кючук, като даде примери за различните гледни точки в Европейския парламент – от това, че може да помогне да се генерират повече знание, повече доходи и висок брутен вътрешен продукт, до това дали има законова база за регулация и някой намесва ли се в т.нар. изкуствен интелект.

„Когато говорим за един огромен интелектуален труд, като изкуствения интелект, ние в бъдеще трябва да си поставим въпроса кой ще го регулира това нещо? Дали ще го регулират националните органи или целият ЕС, но тук отново влизаме в мантрата „Брюксел каза“, коментира Илхан Кючук. Той беше категоричен, че изкуственият интелект е част от политическия ред по две причини. Като първа от тях открои застаряващото население в Европа и водещата до други дебати възможност за внос на работна ръка. На второ място Кючук посочи надпреварата между САЩ и Китай в посока изкуствен интелект, която нарече „геополитическа битка“, в която ако Европа иска да бъде геополитически играч, трябва да се включи.

„Днес какво се случва – на тема изкуствен интелект нещо се създава от администрацията на Джо Байдън. Още на секундата Китай има своето предложение. Европа трябва да реагира и се опитва“, каза още евродепутатът.

Кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис цитира изследване, според което в 80 процента от дейностите, които се извършват във всички професии в Америка, може да бъде внедрен изкуствен интелект, което би улеснило работата на служители. Той открои обаче и огромния енергиен ресурс, който е необходим за изкуствения интелект. „Само за един ден така известният ChatGPT харчи енергия за около 700 милиона долара“, каза той.

Пред присъстващите бе очертан и профилът на професиите на бъдещето. Като три основи за конкурентоспособност бяха откроени мултифункционалност, адаптивност и проактивност. „Физическото работно място вече няма никакво значение, както и това да знаеш английски език не е нещо изключително“, каза лекторът Аспарух Карастоянов . По думите му, за да бъде конкурентоспособен един млад човек в днешно време, трябва да е достатъчно адаптивен, да е добре организиран, да се информира постоянно и не само да придобива нови знания и умения, но и да знае от какво ново знание има необходимост. Според Карастоянов в бъдеще се очаква най-голямо търсене да има около т.нар. STEM сфери. Това по думите му не означава, че избралите професии в други сфери няма да могат да намират работа. Той посочи, че според изследване за всяко изчезващо работно място се появяват между 3 и 4 други работни места в други сфери.

Присъстващите на форума се запознаха и с развитието на изкуствения интелект – от универсалната машина на Алан Тюринг и машината на Росенблат „Перцептрон“ до наши дни. Лекцията представи Танер Кабилов. Сред гостите на форума бяха народните представители Адлен Шевкед, Елван Гюркаш, Байрам Байрам, председателят на областната структура на ДПС в Кърджали Ресми Мурад, на структурите в Пловдив, София и Смолян, кметовете на Кърджали, Черноочене, Джебел и Ардино.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button