Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Изпълнител от Родопите създаде фолклорна къща, с която ще популяризира бита от миналото на родопчани

Фолклорна къща ще популяризира бита от миналото на родопчани с идеята да съхранява и пази традициите им. Разположена в местност между три града – Кърджали, Момчилград и Джебел, тя бе открита днес в присъствието на много гости. Изградена по модел на дома своя прадядо от родопското село Гърнати, тя е дело на 25-годишния народен изпълнител, преподавател и творец Филип Синапов. Общо 27 майстори са се включили в изграждането й. Най-възрастният от тях е на 83 години, а най-младият – на 26. Младият собственик е издирвал всеки един от тях, за да постигне автентичния й родопски вид. А за да напомня максимално на родното му село и диалект, носи името „Гърнатскине конаци“.

В нея посетителите ще могат да се запознават с цялостния процес на създаване на предмети и продукти в областта на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Част от атракциите ще бъдат възстановки на различни дейности от миналото.

„В определени дни ще има отворени врати на музея, в които ще се правят възстановки на жътва, на вършитба, пасталиране на тютюн, правене на пастал“, обяснява младият й създател. Защитил научна степен в областта на фолклористиката, той е възприел създаването на фолклорната къща като кауза в съхраняването на народната памет в Родопите. В нея освен създадените експозиции и възстановки, младият творец ще преподава на своите ученици.

В начинанието си е сам. За да го осъществи, е вложил всичките си спестявания и средства от банков кредит.

Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща включва и експозиция на типичните одаи, плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица. Дейностите младежът ще извършва сам, а при необходимост ще разчита на помощта на свои колеги.

Изпълнителят от Родопите е завършило музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото, откъдето са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има школа в Пловдив.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button