Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчаниСпорт

Купата на Българската федерация по пожароприложен спорт

В Кърджали, на Арена “Арда”, бе дадено началото на двадесетото състезание за купата на Българската федерация по пожароприложен спорт. В него участват над 100 професионални огнеборци и спасители от 10 отбора, класирали се от първо до десето място в комплексното класиране в 51-ия Републикански преглед по пожароприложен спорт „Пловдив 2023“.

В рамките на два дни, те ще се състезават в няколко дисциплини: „Изкачване на щурмова стълба“, „100 метра пътека с препятствия“,  „Пожарна щафета 4 х 100 метра пътека с препятствия“.

Сред официалните гости на откриването бяха Николай Николов, заместник-председател на Управителния съвет на Българската федерация по пожароприложен спорт, кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, директори на регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ от страната.

Николай Николов поздрави участниците и призова за спортсменска игра. Пред медиите отчете важността от подготвеността на кадрите в системата, както и участието им в спасителни мисии.

„Участвали сме повече от 10 пъти в помощ на наши колеги. Най-често като че в Турция и Гърция. Този опит се трупа с годините. Наистина имаме програма, по която отделни модули се подготвят за такива операции. Само преди дни завърши поредното голямо европейско учение на територията на България. Задачата е да се оценят нашите колеги и екипи дали са готови за сертифициране – дума, която значи, че са признати от нашите партньори за дееспособност.“, каза Николов. Той обясни, че страната ни вече има два сертифицирани модула – за гасене на горски пожари и за изпомпване на вода с помпи с голям капацитет. И допълни, че в момента сме в процедура по сертифициране на модул за търсене и спасяване в градска среда. „Най-общо – земетресения, химически, биологически и други аварии“, обясни Николай Николов.

Участниците в състезанието бяха поздравени и от кмета на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, който подчерта, че приема провеждането на състезанието в Кърджали като знак и оценка за гостоприемство и добрата работа на Регионалната дирекция за „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той благодари на директора на РДПБЗН комисар Сергей Заимов за партньорството на дирекцията с община Кърджали през годините и за отговорността при изпълнение на задълженията си в един сложен от пожароопасна гледна точка район със 118 населени места, над 400 водоема, сред които и два големи язовира и с големи стратегически предприятия. „Всичко това поставя на изпитание професионализма на хората в РДПБЗН, които изпълняват с чест, достойнство, висок професионализъм и отговорност своите задължения”, каза в приветствието си кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button