Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Сцени за млади таланти: Гост-пианист от Норвегия ще работи с млади кърджалийски пианисти

40 юноши от Кърджали, Ботевград, Долна баня и с. Мирково, Софийска област, започнаха да работят в специализирани арт работилници по музикално и танцово изкуство, визуални изкуства, стрийт арт и дърворезба с известни арт ментори от 4-те населени места по проект „Сцени за млади таланти“, който се изпълнява от Арт движение Кръг с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г.

Партньори са Фондация „Саворе“ от Самоков и концертната асоциация KUTIN KONSERT FORENINGот Норвегия. Дългогодишната кауза на Кръг, посветена на подкрепа и развитие на талантите на младите хора, този път обединява организации и творци от 4 общини и 2 области в страната с цел да увеличи достъпа до култура за представители на етнически и културни малцинства (с фокус върху роми), като осъществява серия културни и образователни събития, пътуващи турнета в отдалечени и труднодостъпни райони, летни арт резиденции и фестивални събития в партньорство с местни читалища и училища. Ще бъде разработена исерия теоретични материали и методики с използване на норвежки опит за работа с прохождащи таланти, приложими в практиките на културния и образователния сектор у нас.

На 1 юли /събота/ от 10:00 ч. в Арт галерия Кръг ще се проведе стартово събитие по проекта – въвеждаща пресконференция с участието на Кирил Кутин, основател и управляващ директор на концертната асоциация KUTIN KONSERT FORENING от Кралство Норвегия, който ще свири на пиано и ще консултира млади изпълнители от Кърджали на място в галерията. Кирил Кутин е известен норвежки музикант с български произход, самият той сяда зад пианото едва 4-годишен,  а днес активно концертира в Европа, Средния изток, Китай и скандинавските държави. В Норвегия освен като концертриращ пианист, организира и активно участва във фестивални програми, и работи с млади музиканти, подготвяйки ги за участие в концерти. Има брат близнак, който е цигулар в Китай, където организира училище за 3000 малки ученици. За участие в събитието в Кърджали Кирил Кутин пристига заедно с норвежкия композитор Оле Карстен Сундлисетер, премиерата на чиято втора симфония “Зелената перла” се състоя във Враца на 28 юни в изпълнение на самия Кутин. Гост-концерт на двамата изпълнители ще се състои и в Кърджали в края на настоящата година.

Източник: www.kardjali.bg

Подобни публикации

Back to top button