Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Връщане на 24-часовия режим на работа и по-добри доходи поискаха служители на следствения арест в област Кърджали

Служители на следствения арест в област Кърджали също излязоха на протест срещу извършените реформи в Министерството на правосъдието, пред сградата на Областната дирекция на МВР, като сред основните им искания бе връщането на 24-часовия режим на работа, както и по-високи доходи с 20 процента и по-добри условия на труд.

Според служителите въведеният 12 часов режим ги натоварва и ги кара да се чувстват така, сякаш все едно не работят, а живеят в ареста. Отделно по-честите смени удвояват транспортните разходи на пътуващите, докато с предходния 24-часов режим, след дежурство се е почивало три дни, а разходите за транспорт са били двойно по-малки.

Протестиращите се оплакаха и от лошите условия на труд. Преди дни те дори са събрали пари и с лични средства са ремонтирали и освежили работните си помещения.

Служителите споделиха, че основната заплата в тяхното ведомство бруто е между 1200 – 1300 лв. Те обясниха, че са излязли на протест, след като вчера не е постигнато споразумение с министъра на правосъдието, който по думите им е мотивирал въведените от октомври 2022г. 12-часови смени на работа с по-добра рентабилност за работа в сектора.

“Вчера имаше среща между министъра на правосъдието и председателя на Националния съвет на синдиката, но нашите искания не бяха постигнати“, каза Наско Атанасов – председател на синдикално дружество „Арес Кърджали“ при Синдиката на служителите на затворите в България.

Министърът е посочил, че 12-часовите смени са по-рентабилни за работа в сектора. Дадоха пример с Дания, където надзирателите също работят на 24-часови дежурства. Коментираха също, че в другите министерства в сектор „Сигурност“ – Министерството на отбраната и МВР дежурствата също са на 24 часа. С новата схема се налагало кърджалийски надзиратели да помагат на колегите си в Пловдив, за да могат да се ползват отпуски.

Протестът на служителите на следствения арест в Кърджали бе подкрепен и от полицейския синдикат.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button