Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Денят на спасението

С едноминутно мълчание и вой на сирени медици в Кърджали отбелязаха Деня на спасението

Едноминутно мълчание и вой на сирени в двора на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали съпътстваха почитането на Деня на спасението, който се отбелязва на днешния 15 август.
Лекари и сестри от лечебното заведение, както и служители на Центъра за спешна медицинска помощ, сведоха глави, за да почетат паметта на десетките български  лекари, сестри и спасители, загинали при изпълнение на професионалния си и човешки дълг.
Денят на спасението съвпада със светлия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, който отбеляза днес православната църква, а кърджалийските медици го отбелязват за поредна година, в знак на почит към загиналите си колеги.

Той е единствен по рода си за целия Европейски съюз. Отбелязването му напомня на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори опасна за здравето и живота е медицинската професия, бе отбелязано пред присъстващите медици.

Денят на спасението се отбелязва в България от 19 години, по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинската академия и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст и синдикални организации. Денят е в чест и памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерския съвет.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button