Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеопазванеНовиниТОП новини

Болница „Сърце и мозък“ в Кърджали

Договорът за покупко-продажба на имоти – частна общинска собственост – по редa на Закона за насърчаване на инвестициите на инвеститор, получил сертификат за инвеститор клас „А“ – „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“ АД беше подписан официално днес.

Подписите си под документа положиха кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и проф. Тони Веков – председател на борда на Българския кардиологичен Институт, който управлява мрежата на високотехнологични болници „Сърце и мозък“ и клиниките за майчино и детско здраве „Мама и аз“.

Специален гост на церемонията беше Тихомир Каменов, председател и основател на фирмената група на „Търговска Лига“, който пристигна за събитието от Швейцария.

То бе открито от председателя на Общински съвет – Кърджали инж. Мухаррем Мухаррем.

Инж. Мухаррем припомни накратко хронологията на събитията, които доведоха до днешното подписване на договора. „През месец май 2023 година бяха организирани две срещи с обществеността , на които представители на инвеститора представиха  инвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“ АД за изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали. Проектът включва изграждане на модерна многопрофилна болница с множество специалности, определени с оглед потребностите на населението и съобразени с Националната здравна карта. На 18 октомври 2023 г. Общински съвет – Кърджали прие с пълно мнозинство решение за  продажбата на терени за изграждане на болница „Сърце и мозък” и медицински университет.“, посочи председателят на Общински съвет – Кърджали.

Приветствие към присъстващите на събитието поднесе председателят и основател на фирмената група на „Търговска Лига“ – Тихомир Каменов.

Кърджали е мултикултурната, мултиезиковата, мултирелигиозната столица на България. Това е голямо богатство за всяка държава, нонай-голямата ценност на този град са неговите хора – трудолюбиви и любознателни, каза Тихомир Каменов.

Той подчерта, че Кърджали отговаря на всички критерии да се превърне в регионален хъб. „Достъпа до планина и море, съчетан със здравеопазване и образование, е фундаментално основание, за да бъде предпочитан един регион за инвестиране“, посочи председателят и основател на фирмената група на „Търговска Лига“.

Неговото твърдо убеждение, което се споделя и от почетния председател на ПП ДПС д-р Ахмед Доган, с когото Каменов сподели, че се познават от дълги години, е, че каквато и политика да се повежда, каквито и  инвестиции да се правят, трябва на първо място да се мисли за хората. Кърджали ще се превърне в модел на развитие, убеден е Тихомир Каменов.

С подписването на договора предстои в Кърджали да се реализира сериозна инвестиция, насочена към най-важното – здравето на нашите съграждани., каза кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн.

Той подчерта, че с изграждането на тази болница хората от региона  ще имат равен достъп до качествено здравеопазване, до „висшата” медицина, каквито би осигурила болницата „Сърце и мозък”, ще  имат право на избор, къде да се лекуват. Младите лекари ще могат да се развиват професионално, ще се открият нови работни места, градът ни ще стане привлекателен здравен център, както за живеещите в областта, така и за нашите съседи Гърция и Турция.

„Инвестицията за изграждане на МБАЛ „Сърце и мозък” и университет в Кърджали е дългоочаквана. Аз като кмет на общината ви уверявам, че може да разчитате на мен и ще направя всичко, което зависи от мен, за да стартира по-бързо строителството на болницата.“, подчерта Ерол Мюмюн.

Той благодари на всички, които допринесоха за това, да се случи тази инвестиция в Кърджали.

„На 8 януари се отбелязва Бабинден, днес се навършват и 90 дни от встъпването ми в длъжност като кмет на Кърджали. Пожелавам си на всеки 90 дни да правим по една толкова важна инвестиция“, добави Ерол Мюмюн.

С подписването на договора днес на инвеститора „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център” се извършва продажба без търг и конкурс /по закона за насърчаване на инвестициите/, на два имота в близост до Парк „Арпезос Север“ – трети етап.  На терените с обща площ от 37 068 кв. м., ще бъдат изградени МБАЛ „Сърце и мозък – Кърджали“ и Първи частен медицински университет. Изчислените крайни пазарни цени на имотите са на обща стойност 2 980 827 лева., каза още кметът на община Кърджали.

На церемонията по подписването на договора присъстваха областният управител Никола Чанев, председателят на 44 НС Цвета Караянчева, бившият кмет на община Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, бившият кмет на община Ардино Ресми Мурад, общински съветници, представители на инвеститора.

Очакванията са първата копка на новата болница да бъде през есента, а изграждането й да се случи в рамките на три години.

Източник: www.kardjali.bg

Подобни публикации

Back to top button