Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеопазванеНовиниПрепоръчани

Инициатива за доброволно кръводаряване

В навечерието на Световния ден за борба със СПИН/ХИВ – 1 декември, доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) при Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали подеха кампания по безвъзмездно кръводаряване.

В акцията се включиха както самите доброволци, така и техни приятели и сподвижници на идеята за кръводаряване.

„Младежите даряват за втори път, след като през юни кръводариха за първи път и си обещаха, че това ще се превърне в традиция. Сега използваха повода да повторят делото с идеята да бъдат подпомогнати нуждаещи се болни“, каза Елита Динкова, специалист „Младежки дейности, водно спасяване и мениджмънт на бедствията“ в ОС на БЧК – Кърджали. Тя подчерта важността на кампании като днешната, като обясни, че целта е както да се популяризира самата идея, така и да се привлекат повече съмишленици. По думите ѝ, макар и малко, има безвъзмездни кръводарители, предимно млади хора, мотивирани да помагат на нуждаещите се.

Доброволното и безвъзмездно кръводаряване се случва, въпреки че основно е застъпено фамилното кръводаряване, в помощ на пострадал близък и роднина, коментира д-р Диана Георгиева – началник отделение по трансфузионна хематология в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“. Тя отчете, че броят на кръводарителите нараства. За миналата година те са с над 250 човека повече спрямо предходната. Кръв през 2022 г. са дарили 2566 човека. От началото на тази година броят им е 2320, или средно между 200 и 250 човека дават кръв в кръвния център в родопския град.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button