Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Перперикон влезе през парадния вход на Европарламента

Перперикон влезе през парадния вход на Европарламента. С тези думи евродепутатът Искра Михайлова откри в една от залите на Европейския парламент изложба, посветена на археологическия комплекс Перперикон и на забележителности от Кърджали.

Събитието бе уважено от почти всички български представители в ЕП, сред които Илхан Кючук, Александър Йорданов, Андрей Новаков, Ева Майдел, Сергей Станишев. Присъстваха и посланикът на Р. България в ЕС Н.Пр.Румен Александров, както и заместник-кметът на побратимената брюкселска община Сен-Жос-тен-Ноод Дора Илунга, генералният секретар на Европа Ностра Снежка Михайлович и Маркос Рос Семпере, докладчик на ЕП по новия Европейски Баухаус.

„Гордост за всеки българин е да види тук, в сърцето на европейската демокрация паната, представящи богатата култура на региона на Кърджали и на първо място макета на изключителния Перперикон – уникален паметник на хилядолетната история на района на Кърджали, на българските земи, ярко доказателство за многообразието и хилядолетието на културите по нашите земи и безспорно завоевание на българската археология.“, каза Искра Михайлова. Тя подчерта, че България е страна с богато културно-историческо наследство, трета по брой и значимост на паметниците на културното наследство в Европа, а българските археолози разкриват нови и нови съкровища от минали епохи и хилядолетия.

„В българските музеи и библиотеки се съхраняват уникални експонати и писмени паметници от световно значение и с огромна стойност за европейската култура. Българските градове все повече интегрират културното наследство в ежедневието на българските граждани. Кърджали е един от тези градове. И днешната изложба показва както богатството на археологическото и културно наследство, така и амбицията на града и общината да го запази, представи и предаде на бъдещите поколения, като създаде красива и устойчива среда за своите граждани.“, каза още евродепутатът. И допълни, че не случайно изложбата се свързва с възможностите, които предоставя на съвременна Европа новият Европейски Баухаус.

„Точно районът на Кърджали в България и точно уникалният Перперикон, заедно със съвременния подход на местната власт, могат да се превърнат в един от положителните примери на интегриране на културното наследство и богатата духовност в съвременното европейско устойчиво общество.“, каза още тя.

В рамките на изложбата бяха представени както четириметров макет на Перперикон, показващ как е изглеждал преди повече от 2000 години скалният град, така и изложба от фотоси на архитектурни обекти от Кърджали като религиозни храмове, сгради и природни забележителности. Събитието започна с изпълнение на възпитаници от музикалното училище в Бургас. На него от българска страна присъстваха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, заместник кметът Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, председателят на Общинския съвет инж. Юсеин Ахмед, общински съветници от всички групи, директорът на Регионален исторически музей Даниела Коджаманова.

„Радвам се, че все пак след 10 години, след като бе планувана тази изложба в Европейския парламент с макета, тя се случва. В сърцето на Европа се представя културно-историческото ни наследство, със самочувствие и гордост.“, каза пред присъстващите кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис. По думите му, изложбата представена именно днес, а не преди 10 години има и друга особеност и тя е в рамките на новата европейска философия. „Ако се беше случила преди 10 годни, тази изложба трябваше да бъде само с този макет и с тези фотоси от Кърджали. Но в момента ако областният управител на Бургас проф.Мария Нейкова е заедно с нас, като представител на Бургаския свободен университет, вече ние покриваме всички критерии на новия Европейски Баухаус за културно-историческото ни наследство.“, подчерта доц. д-р Хасан Азис.

Той благодари на българските представители в Европейския парламент за тяхното присъствие.  „Присъствието им тук с нас показва тази заедност в това, че културно-историческото ни наследство е онази визитна картичка на България в ЕС, която ни прави горди и със самочувствие да представляваме нашата родина.“, каза още кметът.

На събитието присъства и археологът проф. Николай Овчаров, който повече от 20 години ръководи археологическите проучвания на Перперикон. „Опазването на културното наследство и превръщането му в продукт на културния туризъм за мен е основна кауза през последните години и смятам, че това е една основна стъпка.“, каза проф. Николай Овчаров. Той благодари на кмета на Кърджали доц. д-р Хасан Азис за подкрепата в посока културното наследство, като подчерта, е с него работят съвместно 20 и повече години. Той отчете също, че над 20 милиона са европейските средства от реализирани проекти, свързани с Перперикон и допълни, че само след 2-3 месеца ще е готов и посетителският център в подножието на Перперикон. В една от залите му ще бъде поставен и макета. „Ние сме сред трите страни с най-много паметници в Европа, като другите две са Гърция и Италия. Нека да бъдем като другите две.“, пожела Овчаров.

Източник: www.kardjali.bg

Подобни публикации

Back to top button