Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

35

С част на открито ще бъде обогатена експозицията „Ада тепе“, показваща как се е добивала рудата преди повече от пет хилядолетия

С елементи на открито ще бъде обогатена експозицията „Ада тепе“, която показва как са се добивали руда и злато преди повече от пет хилядолетия. Това каза за БТА Джанан Салиф- специалист „Корпоративна социална отговорност“ в „Дънди прешъс металс Крумовград“.

„Имаме 3D заснемане на една подземна минна галерия, която са ползвали траките. Очакваме скоро да бъде разработен проект, където ще се направи 3D модел на тази минна галерия и ще превърнем една част в открита интерактивна музейна сбирка”, обясни Джанан Салиф. По думите й, плановете са това да се случи през идната година.

Откритата преди малко повече от година експозиция в Крумовград е част от ангажиментите на работещата сега на рудника минна компания за съхраняване на археологическото наследство от Ада тепе. Докато текат проучвания на златните залежи от компанията, археолози откриват тракийско светилище с различни любопитни артефакти от рударската дейност. За да получи разрешение за концесията, компанията подпомага мащабни археологически проучвания, което води и до създаването на сбирката. С интерактивни способи, тя представя всеки един от етапите на рудодобив в миналото, пресъздадени чрез кратки видеа. Освен да видят, посетителите могат и да пипнат с ръка част от предметите и представените суровини, като земна маса.

„Науката е доказала, че това е най-старият златен рудник в цяла Европа. Първите рудари са се изкачили да добиват злато на Ада тепе през късно бронзовата епоха, което е 1 500 г. пр. Хр.“, казва уредникът на експозицията Лейля Едирнели. По думите й на Улубуринския кораб, открит в Средиземно море близо до турския град Каш, са намерени златни свитъци, за които се предполага, че са добити на Ада тепе. Твърди се също, че златото от Троя също е добивано на Ада тепе.

Злато в рудника се е добивало около 200 години, като след това на мястото продължава да съществува селище на пастири и земеделци. Освен рудодобива преди хилядолетия и паралелът му със съвремието, чрез „Дънди прешъс металс“, експозицията показва и части от бита на хората по онова време – тяхната продукция, сечива и оръдия на труда. Създадена през лятото на 2022г., тя вече е добила популярност и се радва както на български, така и на чуждестранни посетители, чак от далечна Япония.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button