Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Ден на Перперикон ще се състои в Европейския парламентv

На 1 юни в Европейския парламент ще се състои Ден на Перперикон, съобщи днес пред журналисти във Варна археологът проф. Николай Овчаров. По думите му евродепутатите ще имат възможност да разгледат изложба за каменния комплекс в Източните Родопи, включително 4-метров негов макет.

И тази година ще е трудна за българските археолози, защото няма бюджет, коментира още Овчаров. Той уточни, че за продължаването на разкопките в Перперикон и в древния град Мисионис край Търговище ще се разчита на общините. По думите му Кърджали ще осигури 100 000 лева. Търговище ще отпусне 50 хиляди лева, като още 10 хиляди ще бъдат дарени от спонсор.

В Перперикон през тази година ще продължат разкопките в южния квартал около храма от 3 век, допълни археологът. В близко бъдеще ще бъде открит и посетителският център. В Мисионис археолозите ще продължат работата си по разкриването на квартала около откритата Епископска базилика от 5-6 век. По думите на Овчаров преди началото на активния туристически летен сезон ще бъде отпечатан и малък албум със снимки и текст за древния град, наречен „Болярските съкровища от Мисионис“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button