Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Гости от страната и чужбина уважиха празника на Джебел – 19 май

Гости от цялата страна, както и представители на побратимени общини от съседна Турция, уважиха празника на Джебел – 19 май. Датата местните жители свързват с първата мирна демонстрация на българските турци срещу тоталитарния режим заради насилствената смяна на имената по време на т. нар. възродителен процес.

„Стремежът на джебелчани за свобода постави началото на демократичните промени в България. Те показаха, че човешкото достойнство и чест са над всичко и няма да приемат унижението. Денят и площадът ,,19-ти май‘‘ са датата и мястото – символи на човешката воля за свобода. Денят и площадът ,,19-ти май ‘‘ са датата и мястото – превърнали 19-ти май в ,,ден на демокрацията‘‘“, каза от трибуната кметът на родопския град Неджми Али.

„От работата ми като консул и посещенията ми, ми прави впечатление, че все още носите травмите и болката от онези дни, но носите и гордостта и честта, че благодарение на вас е направен преходът към демокрацията“, каза консулът на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

„Жителите на Джебел знаят, че правата и свободите не са изконно дадени. За тях всеки ден трябва да се борим“, каза в обръщението си към присъстващите евродепутатът Илхан Кючюк. Той цитира думи на Мустафа Кемал Ататюрк, че този който е враг на Българя, е враг и на Турция.

„Тук, от Джебел, даваме нашия знак за единство. Това е нашият нишан и послание, което Джебел продължава да дава през годините. Но ние даваме и друг нишан – че ДПС със совите представители във всички нива на управление дават своята експертиза и отговорност за развитието на България“, каза в своето обръщение заместник-председателят на ДПС и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. И призова политиците да си припомнят надписа на сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата“.

„Активната работа и постигнатите резултати по отношение подобряване условията на живот в Джебел са повод на гордост. Те носят удовлетворение за всички вас, които превръщате Джебел в един истински европейски град“, каза пред присъстващите областният управител на Кърджали Даниел Делчев, който също бе част от официалните лица.

Сред гостите на празника на Джебел освен консулът на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, евродепутатът Илхан Кючук и областният управител на Кърджали Даниел Делчев, бяха също председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, настоящи и бивши народни представители от ДПС, кметове от България и от побратимени общини в Турция, религиозни лица, представители на изселнически организации, ръководители на институции.

Празникът на Джебел продължи с музикална програма. Честванията ще продължат и утре – с културни, спортни и развлекателни събития.

Джебел е обявен за град през 1969г., а датата 19 май е обявена за Ден на Джебел с решение на Общинския съвет от 14 май 1998 г., сочи справка на интернет страницата на общинската администрация.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button