Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Мостът “Пеперудата” в Кърджали беше официално открит

С официално откриване на моста „Пеперудата“ в парк „Арпезос-Север“ ръководството на община Кърджали отчете изпълнението на петте обекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., сред които улици и тротоари в пределите на града.

Откриването е символично, защото мостът е изграден и пуснат в експлоатация преди повече от година, но реализацията на друг проект – проекта по т.нар. воден цикъл на Кърджали на ВиК дружеството, е забавило изпълнението на други компоненти по общинския проект, обясни заместник-кметът по строителство в Общината инж. Катя Митовска.

Президентът на фирмата, изпълнила мостовото съоръжение – инж. Джевдет Адем, определи обекта като предизвикателство за фирмата, която за първи път изгражда мост. Съоръжението е в постоянно, но неосезаемо движение, като за една календарна година той се измества по протежението си с 8 см в едната посока и се връща отново с 8 сантиметра. Специални лагери позволяват това движение от общо 16 см на година да се случи, обясни инж. Адем. А за да се постигне зададената форма, наподобяваща пеперуда, изпълнителите на моста стигат до няколко балкански страни, за да намерят фирма, която да огъне до финалния вид 400-те метра метални тръби от двете страни на пешеходното съоръжение. Решението намират в Турция.

Мостът „Пеперудата“ свързва двете части на парк „Арпезос – Север”. Заедно с частта от парка, кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис определи района като един от най-хубавите художествени проекти на Кърджали. „Преди 15-20 години това място бе казармен терен със стари сгради в центъра на града. Особеното на парк „Арпезос – Север“ е, че освен по земя, той може да се гледа и отгоре. Много малко паркове предлагат тази възможност“, каза пред присъстващите кметът.

По думите му община Кърджали ще продължава да работи върху обекти, които да разширяват парковата зона в града. Сред предстоящите реализации той посочи амфитеатър за различни културни изяви и скейтпарк.

Освен изградения пешеходен мост, дълъг повече от 100 метра, са извършени ремонт и рехабилитация на 6 км улици и тротоари, чието изпълнение също бе отчетено на официалната церемония. Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметът Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, представители на строителите и архитектурния и проектантските екипи, изработили проекта за моста, на строителния надзор на обектите.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button