Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Нов мост над река Арда при с. Китница

До края на март АПИ ще обяви обществена поръчка за изработването на технически проект за нов мост над река Арда при с. Китница

Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда до края на март 2024 г. да бъде обявена обществена поръчка за изработването на технически проект за ново мостово съоръжение над река Арда при с. Китница. Това отговориха на запитване на БТА от пресцентъра на АПИ.

Сега съществуващият мост е единствена връзка за хората от шест ардински населени места – Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука. Той е изграден около 1960г., но почти ежегодно при обилни валежи реката го залива и то остава неизползваемо до оттичането ѝ, а общинското ръководство на Ардино обявява частично бедствено положение. Само през миналата 2023г. мостът бе залят два пъти – през януари и през април. Хората от засегнатите села отново повдигат въпроса с искане за трайно разрешаване на проблема.

„Този мост е много важен за нас. Два дни без храна ще стоим, ние сме селски хора, все ще намерим, но ако нещо стане и трябва лекар или да закарат болен до болница, например, какво ще правим“, пита Севинч от село Русалско. Тя си спомня за отнесения от порой въжен мост в близост през декември 2021г. Тогава са останали откъснати за близо десетина дни, докато реката отново се оттегли и открие съществуващия бетонен мост. И се моли съоръжението да не бъде залято, когато синът ѝ е на училище отвъд реката.

„Имам син в четвърти клас, който ходи на училище в село Боровица и всеки ден минава с училищния автобус през моста. Моля се само някой ден да не остане от другата страна, защото къде ще се прибере“, допълни Севинч. По думите ѝ хората ще бъдат доволни и на въжен мост, само и само да има откъде да минават, когато бетонният мост е залят от реката.

Кметът на Ардино инж. Изет Шабан обяснява за БТА, че още през януари миналата година е получил уверение от пътната агенция, че мост ще има, ще бъде проектиран до края на 2023г. и изграден до края на 2024г.

„Оттогава нямам информация има ли движение по въпроса. Временно съоръжение не е решение и, въпреки че от АПИ поддържат сегашния мост с ежегодни ремонтни дейности, проблемът трябва да се реши трайно и ефективно“, коментира инж. Шабан.  Той отбеляза, че ще потърси среща с ръководството на Агенцията и с Министерството на регионалното развитие, за да бъдат ускорени нещата.

Междувременно от АПИ коментират за БТА, че освен въпросното ново мостово съоръжение, се предвижда и основен ремонт на 22,5 километра от път III-8653 Кобиляне – Брезен – Боровица – Сполука. „В момента се работи по подготовка на документацията по Закона за обществените поръчки. Очаква се до средата на годината да има избран изпълнител и сключен договор за проектиране“, допълват от  АПИ. Индикативната стойност е близо 562 хил. лв. без ДДС, средства са предвидени в бюджета на АПИ.

От Агенцията допълват, че съществуващият бетонен мост е изграден около 1960 г., като съоръжението се поддържа периодично и преминаването през него е безопасно. Предвижда се новото съоръжението да бъде изградено в непосредствена близост до настоящото, като срокът му на реализация ще се определи въз основа на техническия проект, заложените в него конкретните строително-монтажни работи и процедурни срокове.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button