Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

През пролетта обезлюденото село Мурга се ражда от небитието

Пуст и безлюден, но безкрайно красив е районът на чернооченското село Мурга… Къщите са опустели още в средата на миналия век. В двете махали на селото са останали да живеят две семейства, които се препитават с животновъдство. Не рядко животните им стават прицел на хищници, между които и мечки. В района е шумно през уикендите на пролетно-летните месеци, когато солиден брой туристи идват тук, а ловци излизат на хайка за дивеч, казват тукашните.

За всеки, решил да се впусне в предизвикателството през пролетта, интерес би представлявала трудно достъпната Оглан кая, край дивата долина на река Карамандере. Тя има височината около 40 метра и формата на забита в земята бухалка. Оприличавана е и на гигантска статуя с форма на човешко лице, изправена над реката.

Местните разказват различни легенди за нея и, че в превод името на Оглан кая означава скалата „Детето“. Тя е една от най-грандиозните забележителности в Източните Родопи.  За да достигнете до Оглан кая е необходимо да потеглите от чернооченското село Паничково. Непосредствено след нея поемате по пътя за обезлюденото село Горна Мурга.

Пътят е дълъг няколко километра и е добре да се измине с високопроходим автомобил. Пътеката за Оглан кая слиза надолу по хълма след селото.

В района на Мурга се намира най-голямото находище на ела в Източните Родопи. Дърветата достигат до 12-15 метра височина и на възраст над 150 години, а находищата са обявени за защитени.

Двете семейства в Мурга всяка ранна есен организират земляческа среща с молитва за здраве и берекет в местността „Кара тепе“ до Горната махала на селото.

Източник: www.chernoochene.com

Подобни публикации

Back to top button