Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Разселване на лопатари в Кърджали

Повече от 40 броя от вида елен лопатар предстои да бъдат разселени в община Кърджали през настоящата година

На територията на община Кърджали през настоящата година е планувано да бъдат разселени поне 40 броя едър дивеч от вида елен лопатар. Само за миналата година в териториите, граничещи с язовир “Кърджали“, са пуснати 60 екземпляра от вида, повечето от които женски и приплоди. Това каза за БТА Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското дружество в Кърджали.

Той отчете, че за период от 6 години от сдружението са развъдили над 400 лопатари, а преобладаващите женски и приплоди са именно с цел увеличаване на популацията.

„Целта ни е териториите на дружините, граничещи с язовирите “Бойно”, “Боровица”, “Кърджали 1” и “Костино”, да станат като едно държавно ловно стопанство или като дивечовъден участък „Студен кладенец“, с наличието на добра популация на елен лопатар. Нашата надморска височина, а и горите ни са подходящи за вида“, обясни Васил Дончев.

В усилията си по разселване на дивеч, от Ловно-рибарското сдружение си партнират с фондация „По-диви Родопи“, която поема голяма част от разходите в акциите.

„И разселените животни не са за отстрел. В договора с фондацията е, а и ние сме взели вътрешно наше решение, докато не се постигне необходимата популация в един район, екземплярите да не се ловуват. Така е и по закона за лова. Когато се достигне до търсената популация, се извършва таксация и едва тогава се прави план, както и се определят колко бройки могат да бъдат отстреляни“, обясни Васил Дончев.

И допълни, че освен едър дивеч, през годината е разселен и дребен – около 50 зайци и близо 200 птици, основно фазани, къклици и яребици. Но заради липсата на благоприятни условия за тях – обработваеми ниви, вниманието е насочено основно към едрия дивеч. Към него е насочено и вниманието на бракониерите.

„Имаме проблем с бракониерство и с хищници, които унищожават малките. Язовир “Кърджали” е туристическа атракция с обекти около него. Постоянно идват чужди туристи, риболовци, ловци, снимат и пускат снимки по социалните мрежи и привличат интереса на бракониерите“, коментира Дончев. И допълни, че са безкомпромисни към бракониерите, особено ако са и членове на ловното сдружение.

Хванем ли го – веднага го изключваме. Ние имаме такива случи. Аз съм много години председател. Над 30 човека наши членове, хванати в бракониерство, сме изключили за близо 25 години “, каза още Васил Дончев и допълни, че последният случай е отпреди 2 години. По думите му обаче на 80 – 90 процента  от бракониерите се оправдават в съда на първа или последваща инстанция.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button