Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Изложба за разкопките край село Храстово

Изложба за разкопките на крепостта край крумовградското село Храстово е една от планираните през годината инициативи на музея в Кърджали

Подготвянето на изложба, посветена на двегодишните проувания на късноантичната и средновековна крепост край крумовградскто село Храстово, е една от инициативите, които планира да осъществи през настоящата година Регионалния исторически музей в Кърджали. Това каза в аванс за БТА директорът на музея Даниела Коджаманова.

„Това е един много интересен обект, но трудно достъпен. В разговори съм с колегата Рабовянов за осъществяване на идеята“, каза Коджаманова. На редица архитектурни и предметни находки се натъкнаха и проучиха археолозите по време на осъществените разкопки. Само при последните проучвания на обекта през есента на 2023г. бяха открити два християнски храма – единият от Античността, а вторият – от Средновековието. В един от гробовете на некропола пък екипът се натъкна на обред на обезвреждане, свързан с вярване, че мъртвият при определени ситуации може да се съживи, да излезе от гроба и да започне да пакости.

От музея имат идеята да подготвят с археолога Милен Камарев фотоизложба, свързана с мегалитните паметници в Източните Родопи. Друга инициатива е да доразвият темата за традициите и обичаите, както и да надградят всички инициативи, предизвикали интереса на кърджалийци, като старата класна стая.

„Доста дълго време продължи интересът към старата класна стая, която бе една от идеите ни за Нощта на музеите. Децата много се радваха да пишат върху дъска с тебешир, да се опитват да пишат върху пясък, да си пишат името на глаголица“, каза Даниела Коджаманова.

Тя е категорична, че от музея ще продължат работата си с децата от социалните услуги в града, които през изминалата година бяха включени в организирани от музея работилнички и на които бе посветен коледният базар на културната институция. Обсъжда се и организирането на посещение на Перперикон за тях.

Даниела Коджаманова припомни и за част от инициативите на музея през изминалата година. Сред тях открои съвместната инициатива с гимназия „Христо Ботев“ за събиране на средства за нови саби на първия ученически гвардейски отряд, експонирането на изложба и макет на Перперикон в Европарламента, тематичните работилнички и благотворителни инициативи.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button