Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Ремонтират детската железница на Кърджали за Деня на детето

Детската железница на Кърджали е подготвяна да започне отново своите курсове на  Деня на детето – 1 юни. Това каза за БТА Костадин Костов, координатор в общинско предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.

За първа година предприятието отговаря за поддръжката и управлението на детската железница в парк „Простор“. Досега нейната изправност бе ангажимент на друга общинска фирма – „Озеленяване, благоустройство и чистота“.

От локомотив и общо четири вагончета, през последните години локомотивът дърпа само две от тях, а на останалите две времето е оказало видимо влияние.

„Нашата задача е да го възстановим. Извършихме ревизия, техническото състояние на локомотива и двете вагончета е задоволително и приемливо. Има няколко неща, които трябва да се изчистят. Купихме нов акумулатор. Обект на проверка и отстраняване на неизправности е горивната система. Нает е монтьор, който разбира и е поел ангажимент за извършване на ремонта“, каза Костов.

Ревизия е извършена и на двигателя, като според общинското предприятие не се налага закупуването на нов. Предстои ревизия на цялото трасе и подмяна на повредените траверси.

Плановете са сезонът да бъде открит с две вагончета, а във времето ще бъдат ремонтирани и останалите две.

„Срокът е ясен – за първи юни трябва да работи. Първи юни – първи курс.“, каза още Костов.

Детската железница в парк „Простор“ в Кърджали е една от емблемите на града. През 2022г. тя стана на 60 години. Дълга е 1,21 километра. Открита в края на септември през 1962 г., тя е първата детска железница в България. През деветдесетте години е закрита, а на 7 септември 2006 г. отново е открита. Дейността ѝ бе спряна и през двете години на ковид пандемия.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button