Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

15 години хоспис “Добролюбие”

С работна среща и връчване на сертификати, хоспис „Добролюбие“ в Кърджали отбеляза 15 години самостоятелна дейност

Работна среща с участието на ръководители на различни институции, свързани със здравеопазване, социални дейности, палиативни грижи и партньори беляза края на честванията, посветени на 15 години самостоятелна дейност на хоспис „Добролюбие“ в Кърджали. В края на срещата, която се проведе в конферентната зала на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали бяха връчени и призове за добролюбие от името на институцията.

„Като дъщерно дружество на болницата, мога да кажа, че ние ще ви подкрепяме, защото без солидарните усилия на всички не можем да постигнем това, което желаем, а обществото има нужда от нашата дейност.“, каза пред присъстващите директорът на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ проф. д-р Тодор Черкезов. Той обясни, че хосписът, който се помещава в сградата на лечебното заведение е част от концепцията за превръщане на болницата в мултикомплекс, предлагащ грижи през целия жизнен цикъл на човека – от раждането му до края на житейския му път.

Управителят на хосписа Здравко Карамитев припомни как „Добролюбие“ е институциализиран по проект на програма ФАР през 2008 г. Той разполага със стационар с 30 мултифункционални легла, а преминалите през годините пациенти са над 1500. А заради липсата на политика за финансиране на хосписите, в него биват внедрени три направления за развитие: „Хоспис – палиативна грижа“; „Социални дейности“ и „Грижа за грижата“.

„Проблемите на хосписите са елементарни, от естество как да функционираме и как да пребиваваме всеки един месец“, каза пред присъстващите председателя на Управителния съвет на Асоциацията на хосписите в България д-р Димче Миладиноски. По думите му, в момента в Министерството на здравеопазването няма никаква нормативна база в тази посока, за което министерството е сезирано многократно.

„Ние сме единствената държава на Балканския полуостров, в която не са субсидирани хосписите, а да не говорим на европейско ниво, където хосписите се финансират на национално, общинско ниво или чрез частно финансиране. При нас липсва обществен ресурс“, каза Миладиноски. Той обясни, че според законодателството, хосписите не могат да сключват договори със Здравната каса, както и с болници, за да се възползват от финансиране.

Затова от град Кърджали искам да отправя спешен апел към Министерството на здравеопазването за разрешаване на повдигнатите от нас проблеми, защото демографията е ясна, нуждата от палиативна грижа е належаща. Ние сме застаряващо население. Ние сме между две министерства – на здравеопазването и на труда и социалната политика“, заключи Миладиноски.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button