Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Астрономи на различни възрасти се събират на лагер-школа край Ардино

Астрономи на различна възраст, сред които близо 60 ученици, студенти и учени от страната и чужбина, за поредна година се събират на лятна лагер-школа по астрономия и астрофизика в курорта “Бели брези” край Ардино. Това каза за БТА техническият ръководител на школата и директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали Агоп Узунбохосян.

Той уточни, че тази година форумът ще се проведе за 53-ти път и ще продължи 16 дни – от 3 до 19 август. Списъкът със задачи, които ще бъдат изпълнени в тазгодишното издание, е с широк спектър, съобразен с възрастта на участниците, като включва и наблюдение на транзит на екзопланети (преминаване на планети извън Слънчевата система пред диска на майката звезда). Обект на наблюдение ще бъде и метеорният поток Персеиди, когато на час могат да се видят повече от 100 метеора.

„Задачите в рамките на школата са широкоспектърни. Някога по време на школата наблюдавахме само Персеиди и променливи звезди, но сега обхватът и възможностите са разширени“, коментира Агоп Узунбухосян. Той подчерта, че тази година наблюденията на Слънцето ще бъдат интересни заради активността му в настоящия му цикъл. Коментира също, че се очаква тази година като лектор в школата да пристигне бивш неин възпитаник от Русе, който към днешна дата работи в една от големите слънчеви обсерватории – тази в Боулдър, Колорадо.

Последните два дни на школата по традиция ще бъдат отделени за доклад на суровия събран наблюдателен материал, каза още техническият й ръководител.

Първата лятна школа по астрономия се провежда през 1970 г. През всички тези години инцидентно е била на 1-2 други места, различни от курорта „Бели брези“ край Ардино.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button