Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Барутчийницата в Ардино посреща посетители

Барутчийницата до сградата на музея в Ардино посреща посетители с обновена експозиция. В едноетажната масивна сграда, в близка до автентичната среда, са експонирани бурета за барут, различни оръжия от времето на нейното функциониране, дървени съоръжения, а интерактивни мултимедии разказват за барутчийниците, тяхната функция, както и за експонираните оръжия.

Барутчийницата е мястото, където се е съхранявал барут. Първоначално подобен тип обекти се появяват в началото на 16-и век по времето на султан Баязид II. Първите хора, които отговарят за барутчийниците, са т.нар. джебеджии. Те са изпълнявали две функции – произвеждали са барут и са го охранявали. Джебеджиите са били част от османския артилерийски корпус, каза за БТА уредникът в музея в Ардино Танер Чобанов. Той допълни, че барутчийници на територията на Османската империя са се създавали на места, където са възниквали бунтове при разширяването на империята и е имало необходимост от бърза реакция за потушаването им. Създадени първоначално като места за производство на барут, функциите на барутчийниците се изменят и те се превръщат в места, където са се съхранявали муниции. Барутчийницата в родопския град е построена в края на XVIII – началото на XIX век. Представлява неголяма, но изящна каменна постройка от близо 60 квадратни метра.

Толкова добре запазена от този вид барутчийници на територията на България няма, коментира Танер Чобанов, като уточнява, че подобен обект има само във Видин, до крепостта баба Вида.

Барутчийницата в Ардино е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност – паметник на културата с предварителна категория „местно значение”. През 2013г., в рамките на проекта „По Дяволския мост – към райските пътеки към Ардино”, е изцяло реставрирана, консервирана и отворена за посетители. Тогава експозицията в нея включва стари пушки, саби, ками и други оръжия от Османския период.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button