Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Ден на християнското семейство в Кърджали

За Деня на християнското семейства, за Богородица и как тя бива въведена в храма разказаха от музея в Кърджали пред ученици. Поводът бе днешният празничен 21 ноември – Въведение на Пресвета Богородица, а идеята – да се представи на децата празникът, неговата същност и значение.

„Този ден е много емоционален за всички хора, които имат спомен от своето детство в семейство. И това е най-хубавото – когато човек е създаден с обич, отгледан в среда, която е искала това дете и родители, полагащи всички усилия да го превърнат в човек. Много сме радостни, че в днешния ден сме с вас, защото ако успеем да придадем това чувство към род и семейство, се надяваме, че вие ще го съхраните и придадете нататък“, каза директорът на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова.

Присъстващите второкласници и третокласници от две кърджалийски училища – „Йордан Йовков“ и „Св. св. Кирил и Методий“, имаха възможността както да научат за Дева Мария, и да видят икона, изнесена специално за днешния ден от фонда на музея, представяща въвеждането в храна на Богородица. Иконата е от храма “Св. Преображение Господне” в Ивайловград от 1877 г. е и е рисувана от зографа Константинос Алексио. Тя е донесена и става част от фонда на музея посредством експедиция направена от митрополията и от Регионален исторически музей.

„За Света Богородица се говори малко, особено за детството й и как тя е избраната да бъде майката на Иисус Христос. Това ни даде повод да обърнем поглед към нейния живот, защото освен всичко друго, тя е изключително добър пример за малките деца и за всички нас“, каза д-р Мария Спиридонова от художествения отдел на музея, която направи презентация пред децата. Тя подчерта, че именно в детска възраст е важно те да имат добри послания и да започнат да мислят около духовността, да свикнат със средата на музея, на изкуството и това да ги промени като хора в бъдеще.

Посрещнати с питка и мед, децата от своя страна поздравиха домакините със свои музикални изпълнения.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button