Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Нов респиратор за недоносени бебета

Нов респиратор за недоносени бебета и друга техника получи неонатологичното отделение в болницата в Кърджали

Отделението по неонатология в Многопрофилната болница за активно лечение “Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали получи нов, модерен респиратор за недоносени деца. Апаратурата е закупена със средства от кампанията, инициирана от Фондация “Нашите недоносени деца” и вече функционира за най-малките пациенти в болничното заведение, обясниха от лечебното заведение.

„Апаратът е от високо поколение с изключително щадящо отношение при функционирането на белия дроб на новороденото. Toзи апарат подпомага собственото дишане на детето. Конструиран е така, че нормализира и кръвния поток, предпазва от много други нарушения, които възникват понякога при изкуствена белодробна вентилация“, каза д-р Нурие Шабан, началник на отделението по неонатология.

Тя обясни, че средствата за апарата са постъпили като дарения в кампанията на фондацията и са събирани близо половин година. Сумата е била достатъчна не само за закупуване на респиратора за малко над 45 хил. лв., но и за закупуването и предоставянето на отделението на два перфузора и стол за кърмене.

От ръководството на лечебното заведение благодариха на отзовалите се в кампанията дарители както и на самата фондация за помощта в полза на здравето на бебетата. Ръководството отчете, че през т.г. в болницата в Кърджали са родени 277 деца, от които шест двойки близнаци. Недоносените деца са 49, а отделението по неонатология е единствено по рода си в областта.

Само преди няколко месеца – през юни, неонатологичното отделение получи като дарение друг респиратор за новородени. Жестът бе от фондация „Хюсние Кяшиф“.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button