Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Празник на терлика

По терлици в Градската градина е мотото на осемнадесетото издание на Празника на терлика, който тази година ще гостува на град Кърджали. Това казаха за БТА организаторите от Арт движение Кръг.

Празникът, тръгнал от кърджалийското село Дъждовница, в годините е гостувал в няколко населени места от общината. На 7 октомври ще бъде неговата „градска“ версия, която ще представи традиционната му символика и трансформацията на автентичните фолклорни звуци в произведения на класици като Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуман, Брамс, Дебюси за пиано, виолончело и духови инструменти.

„По време на всичките си издания, Празникът на терлика е неизменна част от Националния културен календар и от културната карта на Кърджали, символ на нишката, която свързва поколения и етноси в „плетка“ от партньорства на международни творци и изпълнители с местните общности“, обяснява Радост Николаева, председател на Арт движение Кръг.

Освен музикална програма, по време на празника в Градската градина ще бъдат подредени стативи с разработки в стил стрийт арт, които ще подсилят духа и вдъхновението от фестивалната програма на открито.

Празникът на терлика води началото си от 2006 г. В програмата му са се включвали творци от 33 страни от целия свят, включително от Палестина, Израел, Канада, САЩ, Япония, Бразилия.

„Като местен феномен на междукултурното сътрудничество, празникът е бил представян на форуми в Барселона, във Флоренция, в Института за чуждестранни студенти в Гент, в консулствата в Чикаго и Доха“, каза още Радост Николаева.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button