Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

С танци, поетичен рецитал и песни на испански език бе открит Месецът на Испания в Кърджали

С пищно тържество днес в двора на СУ П. Р. Славейков официално бе открит месеца на Испания в Кърджали. Танци, поетичен рецитал и песни, изпълнени на испански от възпитаници на училището за шампиони, където се изучава испански език, гарнираха тържеството.

Официален домакин на тържеството беше цялото ръководство на община Кърджали – кметът д-р инж. Хасан Азис, заместниците инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общинската администрация Себахатин Риза, директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Ширин Сюлейман.

Надявам се през този месец, месеца на Испания в Кърджали, да усетим духа на Испания, каза в приветствието си при откриване на събитието кметът д-р инж. Хасан Азис. Той започна словото си с поздрава „Здравейте, скъпи приятели” на испански език, след което продължи на български.  „Имахме идея за една изложба в Кърджали, предложена от посланика на Испания. Решихме обаче, че една изложба не е достатъчна да почустваме Испания. Затова решихме да организираме седмица на Испания в Кърджали. В разговора с посланика, който продължи повече от час, се съгласихме, че и една седмица не е достатъчна да почустваме Испания. Не бяха достатъчни и 15 дни. Накрая решихме, че трябва да проведем месец на Испания в Кърджали”, разказа кметът.

Той изрази надежда в рамките на този месец Кърджали наистина да усети традицията и ритъма на Испания с културните прояви, включени в програмата събитието.

Кметът припомни, че месецът на Испания не е единственото събитие, свързано с контактите ни с други страни, като посочи Месецът на Америка, десетдневката на Германия в Кърджали. Сега по естествен път продължаваме с Месеца на Испания, заключи кметът. И сподели идеята на общинското ръководство тази тенденция да продължи. „Всеки един от месеците от тук нататък да е посветен на определени държави, които община Кърджали да кани да бъдат представяни в Кърджали”, каза д-р инж. Хасан Азис.

Бяха представени и проявите, включени в програмата на  „Месеца на Испания в Кърджали“ през май. Сред тях са конкурс  за създаване на дигитален продукт “Почувствай Испания”,  маскарад  на тема „Творчеството на Сервантес – Дон Кихот“, конкурс за най-добър костюм на Дон Кихот, Дулсинея или друг герой, мобилни изложби на произведения на изкуството, предоставени от Посолството на Испания в София, кулинарно пътешествие „Испанско ядене ти приготви и в конкурса сили премери”.

В рамките на програмата на Месеца на Испания в Кърджали, на 12 май се очаква в Кърджали да пристигне и посланикът на Кралство Испания в България н.пр. Алехандро Поланко.

Източник: www.kardjali.bg

Подобни публикации

Back to top button