Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Шишеяд обединява Кърджали в каузата “Заедно за по-чист парк и квартал”

Кърджали е поредният град, който се присъединява към националната кампания под надслов “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. Община Кърджали, в партньорство с ОП “Паркинги, гаражи и зони за паркиране” инициират включването на града към семейството на екоотговорните общини в България, като поставят арт инсталацията Шишеяд, която ще събира разделно пластмасови бутилки.

“Искам да бъда полезен…Рециклирай ме!” е кампания на сдружение BG Бъди активен и към момента в нея участват близо 40 населени места. Кампанията се осъществява за поредна година с цел повишаване нивата на разделно събиране на отпадъците, като ангажира както общини, така и различни организации, учебни заведения, бизнес, и въвлича гражданите като активен участник в процесите по разделно събиране и рециклиране.

Шишеядът ще бъде поставен в територията на парк Арпезос – най-големият парк в града, който приютява малки и големи и е често посещаван от майки с деца. Общината планира да направи и мащабна информационна кампания заедно със своите местни партньори от Общински съвет по наркотични вещества гр. Кърджали, Ротари клуб гр. Кърджали, Теклас България ЕАД. “Целта, която сме си поставили е да превърнем разделното събиране на отпадъци в постоянно действаща дейност. Ежемесечно, планираме да се отчитаме пред обществото за количествата предадени отпадъци и средствата, които са постъпили от тях. Всички средства ще използваме за дейности, които хората ще виждат пряко – реновиране на различни места по паркове, реконструкции на междублокови паркчета, реконструкции на детски площадки.”, казва д-р инж. Хасан Азис кмет на Община Кърджали – “Във всяка една дейност планираме да участват и самите местни жители. Полагайки собствен труд за всяко общо кътче, се надяваме да изградим навици и за опазването му”.

Въвличането на граждани в процеса на създаване на градски пространства, не е нещо ново за националните координатори на кампанията – сдружение BG Бъди активен.

“Т. нар. процес на плейсмейкинг – създаване на нови, лесно достъпни зони за срещи, спорт, игри и отдих в градска среда, включва три важни етапа – обсъждане, проектиране и изграждане”, казва Ласка Ненова, основател на сдружението – “Ключов елементи в този процес са активното участие и ентусиазмът на местните жители в планирането, проектирането, създаването и стопанисването на обновените места.” Според сдружението, за да са успешно ангажирани с опазването и поддържането на дадена зона, в близост до своя дом, гражданите трябва да е припознават като своя собствена.

“Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Партньор на кампанията е Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Източник: www.kardjali.bg

Подобни публикации

Back to top button